Contact ESD Services
Primul eveniment sustinut datorita parteneriatului intre ISE (Integrated...
Pe drumurile inguste cu doua benzi, deseori conducatorii nerabdatori spera ca...

8 motive pentru care publicitatea digitala este benefica pentru...

8 Reasons Why Digital Advertising Works For Brands

8 motive pentru care publicitatea digitala este benefica pentru Branduri.
Ai dubii in ceea ce priveste impactul digital asupra eforturilor tale in marketingul de brand? Cronicarul Peter Minnium iti ofera unele date pentru a ajuta la convingerea scepticului din tine.
 
 
Am primit zilele trecute un mesaj al unui CEO dintr-o agentie de publicitate din SUA adresandu-mi o simpla intrebare: „Peter, poti sa imi trimiti dovezi care sa ateste necesitatea publicitatii digitale in  marketing-ul de brand?”
 
S-a dovedit ulterior ca era intr-o sesiune anuala de raportare a investitiilor unei companii de bunuri de larg consum, intalnire purtata cu membrii seniori ai companiei, unul dintre acestia intreband: “solutiile digitale chiar functioneaza in cazul brandurilor de publicitate?”.
 
Am fost luat prin surprindere de aceasta intrebare; bineinteles ca solutiile digitale construiesc branduri. De ce altfel cele mai mari companii de bunuri de larg consum din lume ar mai investi atat de mult in publicitatea digitala?
 
Unilever a suportat o cresterea a cheltuielilor cu publicitatea digitala cu 40% fata de anul trecut, alocand in SUA aproximativ 35% din bugetul de marketing pentru piata digital, in timp ce Procter & Gamble a cheltuit o treime din bugetul de marketing pe piata de digital media.
 
După șocul inițial, mi-am propus sa-i transmit dovezi concrete prietenului meu. Prezint rezumatul punctelor de vedere, pentru a-i ajuta pe toti cei care se intreaba cam acelasi lucru.
 
1.ROI (return of investments) ale  publicitatii digitale
Nielsen a realizat peste 800 de studii in ultimii sapte ani, colaborand cu mai mult de 300 de branduri de larg consum si 80 de companii pentru a masura corelatia dintre publicitatea online si pietele offline de consum.
 
Nielsen a ajuns la concluzia ca brandurile pot avea un profit de aproape trei dolari in vanzarile obisnuite pentru fiecre dolar cheltuit in publictatea online, folosind achizitionarea de informatii de baza.
 
2.Publicitatea Digitala imbunatateste eficienta canalelor media non-digitale.
Un studiu de econometrie realizat de BranScience si Microsoft arata ca publicitatea online ofera o eficienta ROI excelenta.
 
Cercetatorii au comparat diferentele ROI ale studiilor care au avut evenimente online in comparatie cu evenimentele offline, rezultatele fiind uimitoare - adaugand campaniile online mixului de media, rezulta un impact pozitiv asupra ROI al intregii campanii de comunicare, un coeficient delta de +4% pentru radio, +51% pentru outdoor si un „urias” +70% pentru TV.
 
3. Advertising-ul digital este benefic pe intreaga durata a călătorei cumpărătorului.
Producatorii auto sunt unii dintre utilizatorii sofisticati de media digital, astfel ca McKinsey a analizat 24 de puncte de interes pentru mai mult de 9000 cumparatori de masini noi pentru a intelege mai bine cum percep clientii etalonul „premium” si pentru a le intelege deciziile de cumparare.
In urma acestui studiu acestia au descoperit ca principalele canale de promovare care determinau „calea-de-cumparare” erau cele digitale.
 
4.Publicitatea digitala foloseste la scala mare recomandarile prietenilor si a familiei
Conform datelor Nielsen, 92% dintre consumatori pun pret pe recomandarile apropiatilor mai presus decat orice alta forma de publicitate, si nu se pune problema ca publicitatea digitala sa influenteze in mod negativ acest canal de transmitere.
 
ShareThis are o viziune unica asupra acestui fenomen de transmitere a informatiei; Pe aceasta cale se asigura ca peste 95% dintre utilizatorii de internet, dintre cele peste 2 milioane de site-uri de profil cu peste 120 de retele sociale sa fie la curent cu actiunile lor.
In studiul sau cantitativ, „Return on a share, Quantifying the Monetary Value of Social Sharing’’ s-au descoperit urmatoarele:
    - Recomandarile au impact mai mare asupra consumatorului fata de firma si pretul produsului – 57% din decizii sunt luate pe baza acestui criteriu.
   - Share-urile online sunt aproape la fel de importante – un consumator este cu 9.5% mai indreptat inspre cumpararea unui produs pe baza recomandarilor, in comparatie cu 10.6% avand la baza recomandari excelente din partea unui apropiat. In contrast, o recomandare negativa poate reduce rata de cumparare cu 11% pe baza unui share online si cu 11.2% pe baza unei recomandari de la un apropiat.
   - Valoarea exacta a unui share poate fi masurata prin disponibilitatea cumparatorului de a cumpara un produs indiferent de pret cu conditia sa fi avut o recomandare prealabila (prin share). ShareThis a calculat factorul delta +3708$ pentru o masina de familie, +24,91$ pentru tablete, si +0,92$ pt aparatura si bunuri casnice.
 
5. Creativitatea digitala duce la Interactiune si Crestere de Brand-uri.
Este bine cunoscut faptul ca in ceea ce priveste eficienta unei reclame, creativitatea este foarte importanta. Un studiu al Comscore Ars subliniaza importanta calitatii creativitatii influentand peste jumatate din vanzarile brandurilor analizate (de 4 ori mai mare decat planul stabilit).
 
Creativitatea digitala compileaza interactiunea dintre vaz, sunet si miscare – iar o interactiune mai buna sporeste eficienta brandului.
 
De exemplu, IAB comscore in parteneriat cu Vibrant Media au studiat eficienta reclamelor de pe mobil pentru brandurile Oreo, Hellman’s, si pentru telefonul Microsoft Windows. Comparatia a fost facuta intre reclamele standard si cele interactive ale celor de la IAB Rising Star.
 
Datele rezultate in campaniile de publicitate ale celor 3 branduri consumatorii de 2 ori mai predispusi sa foloseasca interactioneze cu reclama de la IAB Rising Star pe post de reclama standard, obtinand o cota de piata mai mare dupa interactiunea cu o reclama de la Mobile star Rising ( 83% vor avea o parere mai buna despre brand, 74% isi vor aduce aminte de brand, 22% isi vor aduce aminte mesajul reclamei iar 12% vor recomanda brandul).
 
6. Publicitatea Digitala este mai eficienta decat cea traditionala
Desi nu este indicat sa vorbim despre costurile media avand in vedere gama larga de alegeri din fiecare mediu, publicitatea digitala este probabil cea mai eficienta la capitolul interactiune cu consumatorul.
 
Ba mai mult, avand la baza un cost pe conversie, IAB estimeaza ca digitalul este de 6 ori mai eficient decat corespondenta directa.
 
7. Publicitatea digitala este cruciala pentru atingerea audientei / ratingului.
In 2013, timpul petrecut de adulti la televizor a fost depasit de timpul alocat de acestia asupra mediului digital, iar aceasta diferenta continua sa creasca.
In Statele Unite, un adult petrece in medie 4 ore si 28 de minute pe zi in fata televizorului. Combinand timpul petrecut online cu cel de pe mobil, un cetatea american va petrece 5 ore si 46 de minute in mediul digital, marind la peste 1 h diferenta dintre digital si cel TV.
 
8. Publicitatea digitala este chiar mai eficienta decat ne-am fi inchipuit.
Este foarte probabill ca metodele folosite pentru a masura ROI nu este in favoarea publicitatii digitale. Un consortiu compus in principal din companii CPG de top a realizat in parteneriat cu Nielsen un studiu pentru a intelege mai bine atributiile media.
Membrii consortiului (Procter and Gamble, Unilever, Nestle, Kraft Foods, Mondelez, Kimberly – Clark, si Kellogg), au constatat ca modelele de marketing mix erau subminate de reclamele digitale.
De exemplu, reclamele ROI de pe Facebook erau subestimate cu pana la 48% iar reclamele de la Google cu pana la 39%.
 
 
Sursa: http://digitalsignagesummit.org/